Hund fra udlandet med en mystisk tumor!

I sommeren 2015 fik Artemis besøg af hunden Dakotah.

Dakotah havde tabt sig!

Dakotahs ejer var fra USA og udstationeret i Danmark i nogle år, hvor Dakotah var tilknyttet Artemis.  Dakotah var en 13-årig, steriliseret blandingshund, som ejerne havde adopteret som hvalp.

Dakotah fik en dyrlægetid på Artemis, da hun ikke virkede frisk Hun ville ikke spise, ville gerne gå tur men var ikke rigtig sig selv. Hun havde tabt sig over en periode.  

Hvad fejlede hun?  

Den første undersøgelse af Dakotah viste ikke andet end lidt feber. Hendes blodprøver viste let tegn på infektion, men ellers var hendes tal fine.

Dakotah gennemgik herefter en række undersøgelser, men vi kom ikke nærmere, hvad der var galt med hende.

Hun blev behandlet med antibiotika og diverse andet medicin, men det havde ikke den store effekt.

Til sidst var situationen så skidt, vi skulle træffe et valg: eutanasi eller at åbne hende ved operation for at se, om det gav svaret og løsningen.

Operation eller ej!

Ejerne var ikke i tvivl: Dakotah skulle have alle chancer, så operationen blev planlagt. Dakotah kom på operationsbordet. Mens Dakotahs operation gik i gang, snakkede vi med de søde ejere.

De fortalte lidt mere om Dakotahs livshistorie. Hun var i sin tid fundet i en skraldespand i Albanien, hvor de havde taget hende til sig. Hun var blevet tjekket og steriliseret hos den lokale dyrlæge og siden hen rejst verden rundt med sin nye familie.

Et overraskende fund!

Da Dakotah blev åbnet, blev alle meget overraskende. Bagerst i bugen  lå en kæmpe masse på størrelse med en fodbold. Det var svært at se til start, hvor massen stammede fra. Takket været vores dygtige kirurg blev masse fjernet fra Dakotah.

Massen viste sig at stamme fra livmoderen.

Da der stadig var æggestokke tilbage i hunden, konkluderede vi, at dyrlægen i Albanien havde lavet en meget alternativ uhyggelig sterilisation:

Han havde fjernet det stykke af livmoderen, som ligger lige over livmoderhalsen.  Det vil sige, der stadig lå en stump livmoder i hunden. Desuden lå æggestokkene også tilbage. 

Operationen hindrede hunden i at blive drægtig og bløde, hvilket må antages at have været formålet  – uden hensyn til hundens helbred på andre fronter. 

I dag steriliserer man ved at fjerne æggestokkene og evt. livmoderen.

Dakotah havde således aldrig kunnet blive drægtig eller har haft rigtige løbetider. Hun havde dog gradvist udviklet en gigantisk livmoderbetændelse på grund af den tvivlsomme operationsmetode.

Efter Daktoah fik fjernes livmoderen, blomstrede hun op og har det rigtig godt i dag.

Husk historien!

Historien her er en reminder på, det er meget vigtigt at tage dyrenes historik med, når vi forsøger at finde ud af, hvad de fejler.

 Verden rundt er der andre sygdomme end dem, vi ser i Danmark. Der kan være stor forskel på, hvordan man opererer forskellige ting.  Forskellige lande har forskellige motivationer for at lave operationer. Danmark er på mange måder et privilegeret land for vores kæledyr. I de sydeuropæiske lande er vores kære dyr ikke så heldigt stillet.

 

Så giv Jeres dyr et ekstra kram – hele tiden!