Gode råd til hundens poter!

Når kulden sætter ind og veje og fortove saltes, er mange hunde i problemer.
 
Salt kan være til stor gene for hundens poter. Det sviende salt gør, mange hunde ikke vil gå steder, hvor det er lagt. Nogle ejere oplever hunden på en gåtur pludselig stiller sig med et ben løftet eller ligefrem virker halt.
 

Hvad gør saltet?

Vejsalt suger væske til sig og virker dermed udtørrende på huden.
 
Hvis poten har en lille rift eller en anden skade, vil kontakten med saltet svie og gøre ondt, da man “gnider salt i såret”!
 
Hvis huden mellem tæerne er meget tynd og måske ikke er beskyttet af pels, skal der ikke meget til, før salt kan blive en smertefuld oplevelse at stifte bekendtskab med.
 
Der er dog hjælp at hente, hvis du har en hund, der er generet på de salte veje.

Forebyggelse: før turen!  

Du kan købe specialfremstillet potevoks, der lægger en beskyttende ”film” på poten, således den bedre modstår saltet.
Potevoks påføres lige før gåturen.
 
Potevoks fås i forskellige formuleringer som creme, spray, gele eller voks, så find den variant, der fungerer bedst for dig og hunden.
Jo stærkere hud, jo mere modstandsdygtig vil hunden være over for det kradse salt?.
Du kan få små ”gummisokker”, du nemt kan komme på poterne. De sidder godt fast og er nemme at rengøre efter brug. Nogle hunde er dog ikke så glade for at bevæge sig med noget på poterne.
 
Alternativt kan du bruge en babybomuldssok og komme en plasticpose udenpå, så den er vandafvisende.
Vær opmærksom på den kan være meget glat at gå på for den ældre hund, der måske ikke har så sikker på benene mere!
I mangel af bedre kan du også komme husholdningsfilm uden på en lille sok eller direkte på poterne. Film klistrer af sig selv og sidder dermed fast.

Efter turen!

Mange oplever, at hunden i tiden efter gåturen er irriteret på poterne og slikker dem. Du kan hjælpe hunden ved at tørre poterne efter turen, således du fjerner saltet fra poterne.
 
Der er flere måder at gøre det på. Du kan skylle poterne med vand fra hanen. Husk at tørre efter, så hunden ikke render rundt med drivvåde poter.
 
Du kan også bruge en helt almindelig neutral vådserviet til hurtigt at tørre poterne.
 
Servietterne er praktiske, hvis du ikke er hjemme, men skal tørre poterne.
 
Der findes forskellige former for vådservietter, hvor der er tilsat plejende stoffer, der hjælper ømme poter. 
 
Pas generelt på med at vaske poterne for meget. Mange shampooer kan være en smule kradse i det, og vi skal have huden på poterne styrket – ikke nedbrudt.
 
Når saltet er fjernet fra poterne kan man med fordel påføre en creme, der styrker huden. Skulle poterne i forvejen være lidt røde eller irriteret pga. salt eller måske sygdom, er det vigtigt, huden styrkes udefra.
 

Forslag til potepleje☃️!

 
Baby Zinksalve: ”Som var det en barnerumpe”. Zinksalve bør alle hundeejere have liggende i skabet. Det liggerne en beskyttende hinde på huden, samtidig med den virker blødgørende. Købes et produkt til babyer, vil det ofte være Svanemærket og Miljømærket. Du kan derfor trygt også bruge det på din hund efter behov.
 
Honningsalve: En salve baseret på honning og æteriske olier. Honning indeholder enzymer, der hæmmer bakteriens vækst. Produktets lave pH-værdi fremmer sårheling. Olierne er med til at fremme dannelsen af ødelagt hud. Oliernes duft gør, at hunde ikke har lyst til at slikke det af.
 
Aloe-Vera: virker hæmmende på bakterier samt helende på hunden. Der er mange firmaer, der laver produkter med aloe-vera. Produkterne specialfremstillet til dyr, tager højde for, det skal påføres hud og pels. Hvis du står i en akut situation, kan du i mangel af bedre buge en ”aloe-vera aftersun” til en irriteret pote.
 
Kamillete: Kamille kan have en ”beroligende” effekt på hud. Hvor effekten er tvivlsom hos mennesker, har det en langt bedre effekt hos dyr. Du kan derfor med fordel lave en stærk kamillete, lade den køle af og efter behov forsigtigt vaske ømme poter i det. Kamille kan også være god, hvis du har en hund med tendens til kløe. Kom det i en vandforstøver og brug det som lindring til den let kløende hud.
 
Locobase / Helosan / kopattesalve: en fed creme er god at komme på, hvis du har en hund med sprukne trædepuder og tør hud. Masser cremen godt ind i poterne og distraher hunden, så cremen får lov at virke et øjeblik.
 
Hvis din hund selv efter disse gode råd, stadig virker meget generet på poterne, skal du naturligvis gå til dyrlægen.
Poterne er et udsat sted, og mange sygdomme kan give symptomerne relateret til ømme poter.
Er du i tvivl, skal du altid opsøge hjælp. Man kan dog komme langt med at bruge sin sunde fornuft og et par ”husråd” fra dyrlægen. 
 
HUSK, Der er dog et alternativ til vejsaltet: UREA!
 
Urea kan smelte is og sne og generer IKKE hundepoterne. Det skader desuden ikke planter og belægningen på vejene.
 
Urea er nemlig cirka 4 gange så dyrt som almindelig vejsalt. Det skal også nævnes, at urea kan dog kun bruges ned til temperaturer til lige under frysepunktet.
 
God vinter ?