Pas på din gamle snude!

Denne uge syntes at have et tema, der hedder ”hunde, der ikke er helt unge længere”.

Ikke et ord om overvægt.

Jeg har haft rigtig mange klienter på klinikken med hunde, hvor ejeren har været bekymret.

Hunden har ikke virket helt frisk, og nu spekulerer ejeren på, om den er syg? Den virker mere træt, hilser ikke lige så entusiastisk som almindeligt, når man kommer hjem og i det hele taget, er energien ikke helt den samme.

Når man som dyrlæge præsenteres for disse symptomer, så undersøges hunden grundigt på bordet. Ofte tages der også en blodprøve for at udelukke alvorlige sygdomme, og der testes for hjerte- og lungeorm.

I de fleste af ugens tilfælde har vi heldigvis ikke fundet noget alvorligt hos hundene.

Men det peger snuden mod en anden problematik:

Vi mennesker skal lære at vores dyr også bliver gamle.

En ældre hund kan IKKE de samme ting, som en ung hund.

Det er dog ikke en sygdom at blive ældre, men det stiller større krav til os mennesker i den måde, vi omgås vores elskede snuder på.

Jeg synes, en ældre hund er fantastisk.

Lige så charmerende en hvalp kan være, ligeså vidunderlig er hunden, der har levet livet og er faldet til ro i sin omgang med mennesker og dyr.  Hvor patina på snuden og de forsigtige ben fortæller, at hunden har et fantastisk liv bag sig og endnu mere godt i vente i otiummet.

Mange er opdraget med at motion er godt. Meget motion er rigtig godt.

Vi mennesker ELSKER at gå tur. Af sti afsted.

Ofte fortæller folk mig stolt at i dag, har de været Bernstorffparken rundt 3 gange, og de nu er oppe på at løbe mindst 10 km med hunden. I den absolut bedste mening.

Når hunden når en vis alder, så kan den bare ikke længere gå de samme lange ture som tidligere. Det er helt naturligt. Bliver turene for lange, så vil man opleve at hunden bliver mere træt og måske ikke er så entusiastisk som tidligere.

Har du i lang tid bare gået derud af uden måske at tænke over at tage en status på hundens alder og energi?

Ja, så er det tid til at stoppe op og ændre rutinerne, før du tvinges til det, fordi den irriterende dyrlæge fortæller dig det.

Kort turene ned. Meget længere ned end du tror.

Gå LANGSOMT. Planlæg din tur, så du på forhånd mentalt indstiller dig på, at DU ikke får en motionstur. Du får til gengæld en mindfulness tur med fuldt fokus på at give hunden de bedste betingelser for at SNUSE.

Hundens snude er det vigtigste redskab til at opnå en god tur.

Hunde i alle aldre har godt af dette, men med særligt fokus på den ældre hund, er det så vigtig at tænke det ind i turen.

Stimuleres hunden ved at få lov til at have snuden i sporet og muntre sig på et lille areal, vil den have fået en passende tur, trods den ikke tilbagelægger mange kilometre.

Tag en lang line med. Sæt dig ned og lad så hunden få lov at finde roen til at snuse rundt omkring dig. Hvis hunden ikke er vant til at blive luftet på denne måde, kan det godt tage lidt tid, før den genopdager sin fantastiske snude, så hav TÅLMODIGHED, før du styrter videre.

Når vi ’styrter afsted’ er det ikke til gavn for hundens velvære, det er for vores egen!

Du kan således meget nemt give din ældre hund en vidunderlig alderdom på dens præmisser.

Tal gerne med din dyrlæge, hvis du er i tvivl om, hvad en passende mængde motion er.

Det er selvfølgelig altid en god idé at lade en ældre hunde gennemgå et ”seniortjek”.  Resultaterne skal bruges til at tage hundens hverdag med henblik på mad og motion op til revision! Så vi kan give vores dyr det allerbedste liv!

Måske vi mennesker også ville have godt af at sætte tempoet ned indimellem?

Read this article in English!