Er min hund drægtig?

Hvordan finder jeg ud af om min tæve skal have hvalpe?

Paringen

Løbetiden starter med at skeden hæver op, om man kan opleve, at hanhundene er interesserede.

En løbetid varer normalt cirka 3 uger. Nogle tæver bløder volsonmt i alle 3 uger, men typisk bliver blodet afløst af mere gulligt sekret den sidste uge.

Ægløsningstidspunktet er forskelligt fra hund til hund, men oftest er det midt i perioden. Tæven vil lægge halen til side og ikke afvise hanhunden. undene skal “hænge sammen” i adskillige minutter for at parringen gennemføres med drægtighed som resultat. 

Hvor tidligt kan jeg vide, om min hund er drægtig?

Dyrlægen kan forsøge at mærke på hundens bughule. Efter 21 dage kan der måske føles en lidt opsvulmet livmoder, der kan indikere drægtighed. Dette er meget svært og bliver ofte yderligere kompliceret, hvis hunden er overvægtig eller nervøs. Det er ikke en metode, der almindeligvis bruges, hvis man vil vide, om tæven er med hvalpe.

Du kan ikke se på hunden, om den er drægtig i de første uger efter parringen. Først cirka 30 dage efter parringen, kan hundens bryster begynde se lidt større ud. Det er særligt brystvorten, der kan blive lidt mere markant.

Hunden begynder først 45-50 dage efter parringen at tage på i vægt. Mange giver dog fejlagtigt hunden for meget foder lige efter parringen. Det giver en vægtøgning, der kan forveksles med drægtighed. Hunden har først brug for mere foder den sidste tredjedel af drægtigheden.

 

Hvordan kan man teste om en hund er drægtig?

 

Blodprøve

Den drægtige hund producerer hormonet relaxin. Relaxin kan påvises ved en blodprøve, 26 dage efter hunden er blevet parret.

 

Ultralydsscanning

Man kan foretage en ultralydsscanning af hunden og påvise hvalpe cirka 20 dage efter parringen. Scanningen kan give en indikation af, hvor mange hvalpe der er, men det kan være svært at tælle helt nøjagtigt.

 

Røntgen

49 dage efter parringen kan man tage et røntgenbillede af tæven. Her kan man se hvalpenes knogletegning. Dette er den bedste måde at vurdere, hvor man hvalpe man skal forvente.

 

Min hund skal ikke have hvalpene, hvad gør jeg?

Hvis din hund er blevet parret, og man ikke ønsker hvalpene, er det muligt at give en “abortsprøjte”. Denne kan gives op til 45 dage efter parringen, men jo tidligere i forløbet den gives, jo bedre.