Hjælp, min kat tisser indenfor!

Nogle katte begynder at strinte i hjemmet. Dette til stor gene for ejeren, da katteurin har en modbydelig stærk lugt, som kan være svær at fjerne.

Ufrivillig vandladning kan være tegn på sygdom. Har du en kat, der pludselig begynder at blive urenlig bør du konsulere din dyrlæge. Dyrlægen skal undersøge om problemet skyldes sygdom som f.eks. blærebetændelse. Konkluderer dyrlægen, katten ikke er syg, er adfærden nok psykisk betinget. Man skal medbringe en urinprøve til dyrlægen. Dyrlægen har en speciel form for “perlegrus”, hvor urinen ikke suges und som i almindeligt kattegrus, og så kan man samle en urinprøve op.

Problemet ses almindeligvis hos indekatte, der bruger kattebakke. Katte, der går ude, tisser sjældent indenfor. Begynder en udekat at tisse indenfor, kan det være sygdom, eller stress på grund af en fremmed kat i nabolaget.

 

Hvad kan gøre katten stresset?

Katte er vanedyr. De er vant til at have deres daglige rutiner med fodring, søvn, leg, kontakt med familien, toiletbesøg mv.

Sker der noget, der ændrer rutinerne, kan det gøre katten stresset.

Tænk hverdagen igennem.

Aktivitet i hjemmet ud over det sædvanlige kan fremprovokere stress. Har der været håndværkere i huset, gæster eller måske, der er kommet et nyt familiemedlem til, kan det gøre katten urolig. Det kan også nævnes at flytter et familiemedlem hjemmefra, kan det også stresse katten.

Har du skiftet kattegrus til et nyt mærke for nylig? Nogle katte vil ikke benytte bakken, hvis der er kommet nyt grus.

Har du skiftet foderskål eller foder? Er kattens kradsetræ blevet rykket rundt? Er husets tæpper blevet vasket i nyt vaskepulvet? Den slags småændringer kan betyde, katten stresses og begynder at markere i hjemmet.

Stres hos kat kan også vise sig ved, den begynder at slikke sine egne hår af. “Psykogen alopeci” betyder psykisk betinget hårtab og ses med jævne mellemrum i klinikken. Katten præsenteres med et enkelt eller større områder med hårtab. Slikkeriet er oftest også stressmedieret, og her skal man gøre sig de samme overvejelser som ved stresstisseri.

 

What do to?

Er der sket ændringer i hjemmet såsom skift af foderskål eller kattegrus, kan man skifte tilbage til det gamle for at se, om det gør en forskel.

Hvis der er tale om f.eks. et nyt familiemedlem, kan man naturligvis ikke ændre dette. Det samme gør sig gældende under f.eks. byggeri.

Der findes derfor en række forskellige muligheder, der kan hjælpe katten til lidt mere ro i sindet:

 

Håndkøbsprodukter

Zylkène til kat

Zylkène er lavet på et mælkeprotein. Man ved, at killinger får proteinet fra deres mor via modermælken. I tarmen nedbrydes proteinet til dele (alfa-casozepin), der virker beroligende og afslappende på det spæde dyr. Ved at give Zylkène efterligner man processen, der beroliger killingerne, når de er små, hvormed den angstdæmpende effekt opnås.

 

Anxi-Calm til kat

AnxiCalm indeholder naturligt forekommende aminosyrer og vitaminer, der øger udskillelsen af serotonin i hjernen. Serotonin får katten til at føle sig “godt tilpas” og virker dermed angstdæmpende.

 

Adaptil diffusor/spray til kat

Adaptil indeholder feromoner, som katten udskiller fra mælkekirtlerne til dens killinger. Feromonet øger dyrets binding til moren og giver dyret følelsen af tryghed. Ved at benytte adaptil føler katten sig dermed mere trygt og mindre angst. Adaptil fås som en “diffusor”, man sætter i en stikkontakt eller som en spray, der bruges på udvalgte områder.

 

Homeocalmdråber til kat

Homeocalm er et homøopatisk produkt. Der gives 6-8 dråber i munden 2 gange dagligt.

Vi har særligt gode erfaringer med at bruge Homeocalm, hvis katten slikker hårene af sig selv.

Homeocalm kan med fordel kombineres med Bachs blomsterdråber, der fås i mange helsekostforretninger.

 

Foder

Der findes forskelligt foder, hvor der er tilsat de beroligende naturlige produkter. Royal Canins ”Calm” foder og Hills ”Urinary Stress” er eksempler på kattefoder, der kan bruges til stressede katte.