Fugle

Er du den lykkelige ejer af en stuefugl? Det kan være en undulat, en parakit, en papegøje eller en kanariefugl? Så er der mange ting, du som ejer skal være opmærksom på!

 

Fugle skjuler altid sygdom meget godt.

Ude i naturen er fuglen er byttedyr. Viser den viser svaghedstegn, vil den hurtigt blive ædt af andre dyr. Det er derfor en god “overlevelsesstrategi” ikke at vise svaghedstegn – dette instinkt har stuefugle stadig.

Det er derfor vigtigt, man som ejer er meget opmærksom på selv små svaghedstegn, da det kan betyde, den er mere syg, end den viser.

 

Hvad skal man holde øje med?

En fugl sidder som udgangspunkt altid på sin pind. Den sidder ikke på bunden af buret. Sidder fuglen på bunden af buret, skal du reagere.

Stopper fuglen med at spise, er det også tegn på noget er galt.

En fugl vil ofte “skutte” sig, hvis den ikke er tilpas. Den vil puste sig op og vippe halen ind under sig.

En fugl  kaster ikke op, men “gylpep”. Gylper fuglen? Tag en tur til dyrlægen.

Hvis fuglen ikke vil støtte på et ben, hæver op omkring øjnene eller får knuder på kroppen, skal man som ejer også tage fuglen til dyrlægen.

En fugls kropstemperatur er konstant uanset omgivelsernes temperatur. En fugl kan ikke afgive varme ved at svede. Gisper fuglen, er det ofte fordi, den prøver at regulere sin kropstemperatur.

En fugls fjer består af svingfjer, styrefjer og dækfjer.

 

Hvad med fodring?

Du skal som ejer være sikker på, foderet er tilpasset fuglens art.

Rigtig mange fugle fejlfodres.

Fugle er snu. De vil meget ofte “pille” ting ud fra foderblandingen, som de bedst kan lide, og det er ikke altid  ting, der er sundest.

Fugle vil gerne spise mad som solsikkefrø og nødder. Det er fede foderemner og spiser dyret for mange nødder og kerner, kan det give problemer med eksempelvis leveren.

Fuglen skal have en god foderblanding, hvor antallet af fede ting ikke dominerer.

En såkaldt “pelleteret blanding” er god, da fuglen ikke kan sortere fra i maden.

Derudover skal fuglen have en masse grønt, inklusive frugt og “tunge” grøntsager som majs, kogte bønner, gulerødder, broccoli mv.

Du må aldrig give din fugl advocado. Det dræber den.

 

Hvilke sygdomme ses typisk?

Papegøjer og andre fugle får typisk luftvejsproblemer. De snotter og nyser, og symptomerne stammer ofte fra infektioner pga. bakterier og virus. Røg og støv i lokalet kan også give fuglen symptomer fra luftvejene.

Det er også almindeligt at se fordøjelsesproblemer, der typisk ses som vandig afføring.

Papegøjesyge: også kaldet “ornithose” skyldes bakterien Chlamydia. Sygdommen er vigtig, da mennesker kan smittes med bakterien.

Sygdommen kan optræde i mange forklædninger. Typiske symptomer på sygdommen er problemer med vejrtræningen, diarre, mangle på appetit, vægttab, flåd fra øjne og næse. Nogle gange dør fuglene bare pludseligt. Fugle kan godt være smittede med bakterien uden at vise tegn på sygdom.

Dyrlægen kan stille diagnosen ved at få lavet en såkaldt “PCR-test” af en prøve fra fuglens kloak.

Sygdommen er svær at behandle, da fuglen skal have medicin i cirka 45 dage. Der skal også tages forholdsregler i forhold til rengøring og isolering af fuglen, hvis der er flere fugle i hjemmet. Alle fugle i hjemmet skal desuden behandles.

Veterinærmyndighederne skal underrettes, hvis sygdommen diagnosticeres.

 

Fuglens afføring (“klatterne”)

Det er vigtigt at forstå fuglens fordøjelse for at opdage tegn på sygdom.

Fugle afleverer både urin og afføring i samme portion fra en udgang, der kaldes kloaken. Fuglens afføring betegnes som “klatter”. Mange ejere tror fejlagtigt fuglen har tynd mave, men i virkeligheden er det urin, der ses i afføringen.

Tynde klatter kan derfor være tegn på urinvejsproblemer.

 

Lidt om æg og “læggenød”

En fugl kan godt lægge æg uden at være blevet parret.

Ægget vil være ubefrugtet, og der vil IKKE komme en fugleunge ud af ægget.

Æggets dannelse starter i fuglens æggestok. Herfra ruller det ud i æggelederen, hvor det kapslen ind i skallen. Så længe ægget ligger i æggelederen, er det blødt og elastisk.

I det øjeblik ægget lægges, bliver det hærdet i strukturen.

Nogle gange kan fuglen ikke komme af med ægget – “læggenød”.

Fænomenet vil vise sig som en stor bule nede ved fuglens kloak. Sker det? Tag til dyrlægen.

Fuglen kan lægge æg, hvor skallen er mangelfuldt udviklet – det kaldes for “vindæg” og kan f.eks. skyldes betændelse i æggelederen.

Fugle kan også lægge æg, der er meget tyndskallede, ofte pga. fejlfodring.

Der kan opstå en tilstand, hvor fuglen ikke kan stoppe med at lægge æg. Her er det nødvendigt at give fuglen et hormontilskud, så produktionen af æg stoppes.

 

Med næb og klør!

Fugles klør og næb vokser hele livet. Fuglen  slider selv næb og klør. Det  kan dog være nødvendigt at gå til dyrlægen og få hjælp til klipning eller slibning, hvis de ikke slides tilstrækkeligt.