Frygt må aldrig sætte dagsorden!

Efteråret 2016 gjorde et udbrud af parvovirus  mange hundeejere nervøse – læs hvad der skete!

Var du også en af dem, der blev nervøs ved at læse de sidste par dages mediedækning af, der er fundet parvovirus på Fyn?

Skyndte du dig at ringe til din dyrlæge og høre, om snuden var vaccineret, så du ikke skulle bekymre dig?

Artemis modtog i går rundt regnet 50 opkald fra bekymrede klienter.

Jeg fik parallelt med det et hav af henvendelser på messenger, facebook og sms. Langt de fleste fik ro i sindet.

Nogle fik en ”akut” tid til vaccination – trods, vaccinen mod parvovirus ikke giver beskyttelse med det samme, så sætter den hurtigt ro i sindet hos ejeren.

På Artemis gjorde vi vores til at give information til folk via vores hjemmeside og på 3 forskellige steder på facebook.

Jeg forstår udmærket godt folk bliver bange, når de læser medierne dækning af situationen.

Frygt har altid solgt billetter og sikret ”kliks” på hjemmesider. Det er der nogle skarpsindige journalister, der har fundet ud af.

Jeg mener, chancen for at vi får et udbrud af parvovirus over hele landet er meget lille.

Langt de fleste hunde er vaccineret mod sygdommen og desuden, lader man ikke syge hunde rende rundt og møde andre hunde. De er simpelthen for dårlige til, det er muligt.

Virus er modstandsdygtig ja, men landets dyrlæger tager deres forholdsregler og giver god vejledning til klienterne. I teorien kan jeg ikke afvise, man kunne få udbrudt af virus over hele landet – men jeg synes, der er langt vigtigere sygdomme, man som hundeejer bør tænke over, er trussel mod snudens helbred.

Tidens store dræber er IKKE parvovirus.

På Artemis undersøger vi hver dag hunde for hjerte- og lungeorm. Rigtig mange hunde har ormene i sig. Hjerte- og lungeorm er farlig.

 

Hvad gør parvovirus ved hunden?

Parvovirus gør åbenlyst hunden hurtigt meget syg. Det er ikke altid tilfældet med hjerte- og lungeorm.  Hunden kan gå rundt med ormene i kroppen i lang tid uden at virke syge.

Pludselig bliver de dårlige, måske meget dårlige. Symptomerne kan optræde i mange forklædninger, og det kan derfor være svært for en hundeejer at se, om hunden er syg.

Vi anbefaler derfor folk at få dyrene testet mindst 2 gange om året – også selvom de ikke umiddelbart virker syge. Får vi ikke fundet og behandlet hundene med orm i kroppen, er de med til at sprede sygdommen, da ormene udskilles med afføringen (der ikke altid samles op).

I stedet for at skrive skrækhistorier og lave forsider med ”frygten for hjerteorm”, så skal kræfterne bruges på den fornuftige måde at opfordre folk til at lære deres dyr at kende.

Hvis man ved, hvordan hunden fungerer og har det ”normalt”, vil man også være i stand til at opdage, når noget er galt. Kombineret med snusfornuft, der bare indimellem lytter til fagfolkene fremfor google, skal det hele nok gå. Det må aldrig være frygt, der driver folks adfærd. I hvert fald ikke når det kommer til dyrene.